Blog Layout

Medlemsmøte i grunneierforeningen

Hilde Thorud • nov. 01, 2022

Jonas Brynildsrud fra Sunday Power informerte om muligheten for og fordelen med solcellepaneler på  takene til næringsbyggene i parken.

På medlemsmøte hadde vi besøk av Jonas Brynildsrud fra Sunday Power AS som presenterte deres løsning for å tilby gunstige solceller på næringsbygg og daglig leder Steinar Bustad i Asker Næringsforening som fortalte om arbeidet de gjør for næringslivet i Asker.

Av Hilde Thorud 20 Apr, 2024
Det moderne næringsbygget på 5000 m2 i Røyken Næringspark har kapasitet til å lagre 20.000 sett med bildekk. Å gå for solceller på det nye bygget var et sterkt ønske fra både gårdeier Medvind Eiendom og leietaker Bilia Norge AS. Dekkhotellet åpnet i desember og tilbyr oppbevaring av sommer -og vinterdekk, rengjøring, kontroll av mønsterdybde og lufttrykk. I tillegg har det moderne dekkhotellet felgverksted og automatiske lagrings- og vaskesystemer. Daglig leder Geir Thomassen er svært fornøyd med de nye lokalene og solcelleinstallasjonen på taket.“ Vi er stolte av det nye bygget vårt og de moderne løsningene vi bruker her. Da er det ekstra gøy å tenke på at dekkhotellet drives på solstrøm.” Den betydelige størrelsen på anlegget gjør at de på solfylte dager kan dekke hele sitt strømforbruk i bygget, og selge overskuddsstrømmen til strømnettet. Jon Ferdinand Finne, eiendomssjef i Bilia, er godt fornøyd med at de i samarbeid med byggeier og Sunday Power har kommet i mål med solcelleinstallasjonen på bygget. “Med en solcelleinstallasjon på denne størrelsen sparer vi over 122 tonn CO2 per år. Dette er et viktig klimatiltak for vår virksomhet, og er i tråd med vår klare strategi om et målrettet arbeid for økt bærekraft”. Eiendomssjefen legger til at dette er det fjerde Bilia-bygget med solceller på taket, med en installert effekt på 460 kWp. Medvind Eiendom tar sitt miljøansvar seriøst og stiller svært høye krav til miljø og omgivelser. Alle Medvind sine bygg klima sertifiseres og ligger i klasse “A”. “Gjennom vårt samarbeid med Sunday Power har vi satt som målsetning at alle våre bygg skal ha solceller installert på taket for å få ned vårt klimaavtrykk”, sier Andreas Greve-Isdahl i Medvind Eiendom. Chief Commercial Officer i Sunday Power, Rikard af Ekenstam, berømmer både Medvind og Bilia for deres fokus på solenergi og klimatiltak. “Det er en glede å jobbe med aktører som begge går foran som gode eksempler i sine bransjer. I tillegg til den å være det rette å gjøre med taket på store, flate næringsbygg, vet vi at grønne bygg også er mer attraktive for leietakere og er mer verdifulle.” Ekenstam refererer til en undersøkelse nylig gjennomført av Newsec. Resultatene viste at grønne næringsbygg kan få 20-30 basispunkter lavere yield. “Nå gleder vi oss til mange soldager framover”, avslutter Ekenstam. Bilde nedenfor: Geir Thomassen (daglig leder på dekkhotellet)
Av Hilde Thorud 07 Nov, 2023
Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2024 å sette av 20,7 milliarder kroner til investering på riksveinettet. Oslofjordforbindelsen byggetrinn to er med her. Prosjektet som var "gryteklart" og egentlig skulle med i budsjettet for i fjor, ble plutselig satt på vent av Regjeringen høsten 2023. Derfor må nå Statens vegvesen (Svv) hente tilbake ansatte som fram til i fjor jobbet med utbyggingen av Oslofjordforbindelsen. Veiprosjektet har en total kostnadsramme på sju milliarder kroner. Nå er målet til Svv å lyse ut en totalentreprise i 2024 og skrive under en kontrakt med entreprenør i august 2025. Svv har i høst startet opp arbeidet med oppdateringer av risikovurderinger, sluttføring av avtaler om deponier, forhandling med kommunen om tilførsel av vann og en siste gjennomgang av konkurransegrunnlaget. Fordi prosjektet ble utsatt, er den nye tunnelen forventet å stå ferdig i 2031. .
Av Hilde Thorud 07 Nov, 2023
I alt ti av bedriftene i Røyken Næringspark har valgt å installere solceller på taket og fem nye er under planlegging. Resultatet er bygg med fornybar energi, lavere strømregning, samt byggeiere som slår et slag for det grønne skiftet. Solceller på næringsbygg med flate tak er en av de mest kostnadseffektive måtene å produsere fornybar energi på. Det bidrar til reduksjon i energikostnadene og reduksjon i karbonavtrykket. Installasjonen er kostnadseffektiv, og krever ikke utviklingskostnader i strømnettet. I tillegg legger ikke solceller montert på tak beslag på nye landområder. En beregning viser at det er 152.000 m2 med flate tak i Røyken Næringspark. Dersom 60% av disse fylles med solcelleanlegg kan det produseres 15 millioner kWh. Det tilsvarer det årlige strømforbruket til 938 husholdninger (norsk gjennomsnitt, SSB 2023). Videre gir det en årlig miljøbesparelse på 6.630 tonn CO2 hvert år (europeisk energimiks). Det tilsvarer igjen det samme som at vi hadde: • Kuttet 53.467 flyseter Oslo-Bergen • Plantet 301.364 trær • Kuttet å spise 1.657.000 cheeseburgere • Kuttet 2.473.881 km kjøring med dieselbil Det er ulike leverandører som har levert solcelleanleggene i næringsparken. Noen har valgt selskapet Sunday Power som leverer et komplett solcelleanlegg konstandsfritt, samt finansiering, drift, vedlikehold og sikrer strøm til under markedspris. Andre har valgt den lokale installatøren Hurum Elektro som har spesialisert seg på montering og levering av solcelleanlegg for bedrifter som ønsker å eie sine egne anlegg. Bedrifter med solceller på taket: RG Crane, Apilar Logistics, Scala Bad, Generator Solutions, Stenseth & RS, Certex, Kameleon, Bilia Norge AS (2), Industrilakkering
Av Hilde Thorud 10 Oct, 2023
Dette ble markert med en storstilt konvoi av lastebiler på E134 tirsdag 29. august. Det var to organiserte konvoier med til sammen 80 lastebiler. Den ene konvoien startet fra Frogn og kjørte gjennom Oslofjordtunnelen og vestover til Røyken Næringspark og den andre konvoien startet opp i Drammens-området og kjørte østover via Spikkestadbakkene og møttes til en politisk markering i Røyken Næringspark i en av hallene til RG Crane.
Av Hilde Thorud 10 Oct, 2023
Ordfører i Asker kommune, Lene Conradi, stod for den offisielle åpningen sammen med samarbeidende robot som ble styrt av styreleder i Kameleon Gruppen, Morten Henriksen. Ordføreren og roboten tok tak i hver sin del av sløyfen og vipps så var bygget offisielt åpnet. Det flotte nye Kameleonhuset skal skape motivasjon og trivsel for de ansatte og for samhandling, arrangementer og møter med kunder og partnere. Les mer her: Fra kjeller til stort bygg på toppen av Røyken Næringspark | Kameleon (kameleongruppen.no)
Av Hilde Thorud 10 Oct, 2023
Bilia og Bil1Din har jobbet tett med forsikringsbransjen og bygget et rendyrket produksjonsanlegg som håndterer kondemnerte skadebiler. Dette er et godt eksempel på sirkulærøkonomi og en storstilt satsing på salg av brukte originaldeler. Les mer her: Garantert likeverdig: Storstilt satsing på brukte originaldeler | Bil1Din Bilde: Leder av Bil1din AS Bjarne Brøndbo flankert av Hilde Thorud og Ståle Njåtun fra Grunneierforeningen på åpningen
Av Hilde Thorud 08 Mar, 2023
Regjeringen valgte å stanse en rekke veiprosjekter rundt om i landet i forbindelse med fremlegging av Statsbudsjettet for 2023. Dette rammet dessverre Oslofjordforbindelsens planlagte løp nr 2 og Dagslet E18 i Lier selv om disse hadde topp prioritet hos Statens vegvesen. Det har igjen skjedd en endring og det er at Statens vegvesen har gjort en omprioritering slik at reguleringsarbeidet for E134 Dagslet-E18 allikevel kan starte til høsten og prosessen blir dermed ikke forsinket. Når det gjelder nytt løp i Oslofjordtunnelen er det foreløpig stanset. Dette til tross for at prosjektet er ferdig planlagt og klar til oppstart så fort Regjeringen har behandlet dette i Stortinget (prop). Når dette er i orden, vil vegvesenet sette i gang anbudskonkurransen med entreprenører. Helt utrolig og beklagelig at dette har skjedd, men vi følger saken nøye og kommer med informasjon så snart det foreligger. Det er mange gode krefter som jobber for at nytt løp i Oslofjordtunnelen skal gå som planlagt. Den 14. mars skal alle ordførerne i de 34 kommunene som ligger langs med E134 fra Karmøy i vest til Frogn i sør møtes til opprop foran Stortinget i regi av veiselskapet E134 Haukelivegen AS. Samtidig skal ordførerne i Asker og Lier møte Samferdselsministeren og legge frem viktigheten av at «våre» prosjekter blir prioritert i revidert Statsbudsjett.
Av Hilde Thorud 14 Dec, 2022
Grønn Industri var den første bedriften som etablerte seg i Røyken Næringspark i 2010. Virksomheten er importører av hageprodukter og har distribusjon i hele Norge, med mange gode samarbeidspartnere. Veksten gjorde det nødvendig å bygge et kaldtlager på 1.600 m2. Det ble innviet 1. oktober 2022.
24 Oct, 2022
Forutsetningen for ordningen, var at næringsparkens bedrifter skulle inngå i en felles vakttjeneste for å oppnå en stordriftsfordel når det gjelder kostander på vakthold. Det er i dag 11 bedrifter som er med i ordningen og alle melder om stor tilfredshet rundt denne. Vekter er i dag i parken ca. 40 minutter sammenhengende en gang til forskjellig tidspunkt hver natt, alle dager. Desto flere selskaper som blir med på avtalen øker sikkerheten og tilstedeværelsen hver natt. På medlemsmøte 20.10.22 var det enighet om at de som ikke er med i ordningen skal følges opp av representant for Securitas for en uforpliktende prat om tilbudet. Innholdet i denne tjenesten består av en inspeksjon hver natt alle dager, hele året. Inspeksjonene består av følgende: 1) Utvendig kontroll av fasader, uteområder samt at alle dører og vinduer er forsvarlig låst. 2) Bortvisning av uønskede personer. 3) Aksjonering etter en på forhånd avtalt plan dersom det er avvik i forhold til normalsituasjon. Vår kontaktperson hos Securitas er: Erik Lindhjem, Sikkerhetsrådigver, telefon 918 79 331, e-post erik.lindhjem@securitas.no
14 Oct, 2022
Bilia Norge AS, Norges 3. største aktør i personbilmarkedet, kjøper majoriteten i bildemonterings-selskapet Bil1Din hvor Bjarne Brøndbo med familie er sentrale. Partene etablerer sammen nå et nytt demonteringsanlegg med lavt klimaavtrykk i Røyken Næringspark. Målet er å bidra til å tredoble norske verksteders bruk av likeverdige brukte bildeler. I 2021 ble det i Norge meldt inn forsikringsskader på biler for ca. 8 milliarder kroner. Målt i verdi var om lag 3 prosent av delene som ble brukt til reparasjon likeverdige, brukte bildeler. I Skandinavia er norske verksteder de som bruker færrest slike deler. I Danmark utgjør denne andelen ca. 7 prosent, i Sverige 14 prosent. Brukte deler er en verdifull ressurs – Det er to hovedårsaker til vår satsing. Andelen biler forsikringsselskapene kondemnerer og som går til demontering har økt. Det sirkulærøkonomiske potensialet denne verdifulle ressursen representerer er med andre ord betydelig. Den andre årsaken er naturligvis miljøgevinsten. På denne måten gir vi deler av bilene som går ut av sirkulasjon et nytt liv. Å tilby kortreiste, likeverdige bildeler av høy kvalitet er god bærekraft i praksis, sier adm. direktør Frode Hebnes i Bilia Norge AS. Hebnes håper tilbudet blir godt mottatt blant forsikringsselskaper, verksteder og bileiere. – Forsikringsselskapene ligger i front på dette området, og har i lang tid etterlyst en økt bruk av likeverdige, brukte bildeler. Verkstedene blir nå derfor en nøkkelaktør med tanke på å forløse det grønne skifte i denne sektoren. I tillegg til å bedre sitt eget miljøregnskap, kan de bidra til at bransjen velger likeverdige, brukte bildeler i de tilfellene det er et godt alternativ, sier Hebnes. Etablerer nytt anlegg med lavt klimaavtrykk For å realisere ambisjonene på Østlandet, etableres det en ny enhet for bildemontering på Røyken i Hurum som vil være operativ på nyåret. Anlegget får et uvanlig lavt klimaavtrykk. Blant annet vil taket bli dekket med 2500 kvm med solceller som vil generere over 400.000 kwh per år. I samme bygg etablerer Bilia samtidig et nytt sentralt skade- og lakkverksted. Man vil altså både demontere nye, likeverdige bildeler og kunne benytte disse når bilene repareres på samme sted. Dette vil gi noen åpenbare positive miljømessige synergier, med løpende tilgang til maksimalt kortreiste likeverdige brukte deler i skadeoperasjonen. Det vil også medføre en tilnærming til bærekraft innenfor denne sektoren som partene tror er unik, ikke bare i Norge, men også langt utenfor landets grenser. Brøndbo-familien som står bak Bil1Din har drevet bildemontering i 50 år. Ved det moderne anlegget i Namdalen går selskapets 30 ansatte kirurgisk til verks og fremstiller årlig 30.000 brukte deler av høyeste kvalitet for det norske proffmarkedet. – I et miljøperspektiv er det helt unødvendig å først måtte utvinne råvarer, så bruke energi til å produsere en ny bildør for deretter å frakte den til Norge fra den andre siden av kloden når det allerede finnes en feilfri, likeverdig identisk brukt bildør tilgjengelig nær verkstedene, sier Bjarne Brøndbo. Skal betjene hele bilreparasjonsmarkedet – Brukte deler har hatt en lang vei til verkstedene i Norge. Jeg har i mange år håpet at en tung bil-bransjeaktør skulle ønske en strukturell tilnærming som dette. Sammen realiserer vi nå en betydelig satsing på gjenbruk og sirkulærøkonomi i bilbransjen. Når Bilia implementerer dette i sitt drifts-system, gjør vi forhåpentligvis likeverdige brukte bildeler til et grønt valg for veldig mange, sier Brøndbo. Sammen skal selskapene ikke bare betjene Bilia’s verksteder, men hele det norske bilreparasjons-markedet. Det nye anlegget i Røyken vil i starten prioritere deler til bilmerkene Bilia har i sin portefølje, mens Bil1Dins anlegg i Midt-Norge vil fortsette å tilby deler til alle typer bilmerker. Forhåpentligvis vil også andre bilmerker fatte interesse for denne bærekraftige tilnærmingen, og vi håper i tiden fremover å kunne etablere og videreutvikle samarbeidet med både forsikringsselskaper og andre aktører i bransjen som ønsker å aktivt bidra til det grønne skiftet innenfor dette området. Bilde: Øverst gründer Bjarne Brøndbo fra Bil1din AS og adm. direktør Frode Hebnes i Bilia AS, nederst nybygget. Kilde: Pressemelding og bilde fra Bilia AS
Flere innlegg
Share by: